Jurnal de consilier local – săptămâna 115

Jurnal de consilier local – săptămâna 115

Anul a început deja de o săptămână și noi ne-am întors la lucru gata să răspundem provocărilor ce vor urma. Fraza asta a sunat un pic forțat, în realitate am mai fi vrut să fie vacanță măcar câteva zile. Oricum, după prima jumătate de zi, uitasem că au fost sărbători și schimbări majore în calendar, eram ca și cum nu ne oprisem deloc. Sper că voi mai aveți ceva energie din vacanță!

Luni – vremea ne-a chemat afară și am ieșit. Din păcate orașul e gri, e plin de praf oriunde de uiți. De câte ori mă plimb pe jos prin sector mă gândesc că ar trebui să avem un an, măcar, în care prioritatea noastră să fie spălatul străzilor. Să vedem ce se întâmplă. Sunt murdare străzile, pline de pământ și praf și asta se vede cu ochiul liber atât pe jos cât și pe mașini, clădiri și se simte sigur în plămânii noștri. Cred că dacă am avea un plan pus la punct de spălare a străzilor pe care să-l cunoască și populația, echipamentele potrivite și oamenii potriviți am putea face asta. Îmi dau seama că s-ar consuma multă resursă de apă daca am spăla toate-toate străzile, dar aerul ne-ar mulțumi și oamenii ar merge mai rar la medic sau măcar la spălătorie. 🙂  De-a lungul mandatului de consilier am întrebat de câteva ori cum facem cu spălatul străzilor, că-s murdare și e primul lucru care ne impactează atunci când ieșim din casă, am primit mereu răspuns că se face, urmează, sigur…

Marți – Nu știu când a început și unde s-a sfârșit ziua asta, am plecat dimineață la serviciu și deși aveam în plan să strâng decorațiunile de la birou, n-am avut timp pentru asta. A fost o zi, exact cum vă spuneam la început, plină, plină, de parcă nu ne oprisem nicio clipă, nu venisem din niciun concediu, nimic. Doar pauza de prânz, în care toți aveam pe masă bucate de sărbătoare, mi-a dat câteva clipe de răgaz să-mi trăiesc începutul de an la serviciu.

 

Miercuri – Ne uităm toți (consilierii zic, dar sigur sunt și cetățeni care fac asta) la cele două pagini publicate de primărie în dezbatere publică. Proiectul de buget al Primăriei Sector 3 pe 2023 zic. E aici. Vă rog să-l parcurgeți să-mi spuneți dacă sunteți lămuriți. Eventualele amendamente pot fi depuse de cetățeni, până la data de 11.01.2023, la registratura primăriei sau la adresa de email [email protected], cu titlul ,,Amendament buget 2023’’. Dezbaterea publică va avea loc în data de 12.01.2023, ora 16:00. In vederea participării la aceasta ședință, vă rugăm să transmiteți tot la emailul de mai sus datele dumneavoastră (nume, prenume, număr de telefon mobil) până la data de 11.01.2023.

Joi – Stați că nu vă las așa ușor, știu că n-ați dat click pe buget așa că vă las mai jos două grafice din care să vă faceți o idee de la care să plecați cu întrebările:

 

Asta-i propunerea pentru 2023, dacă vi se pare mult la rate și dobânzi nu vă amăgiți, aia nu-i toată datoria noastră, sunt doar ratele si dobânzile de anul acesta, și hai să vedem și o comparație cu execuția de anul trecut.

În al doilea grafic am băgat sumele fixe la funcționare pentru că anul trecut ele n-au fost prezentate separat și oricum mai sunt niște venituri cu destinație fixă și la DGASPC care au fost incluse la funcționare, așa că e mai concludent așa. Desigur, acestea sunt niște reprezentări orientative, nu ne putem da seama de multe lucruri din prezentarea bugetului așa cum a fost ea făcută, de aceea e nevoie să avem discuții cu fiecare direcție din primărie să înțelegem cum vor să-și administreze banii anul acesta și cum se gândesc să-și îmbunătățească modul de funcționare. Dacă vă uitați pe link-ul de mai sus, o să vedeți și propunerea de împărțire a bugetului pe direcțiile din primărie, dar părerea mea este că o dezbatere publică ar trebui făcută pe proiecte, nu pe direcții care își dublează activitatea unele altora. În fine, asta avem, cu asta defilăm.  Evident, Mihaela Văcaru a făcut deja solicitare către primărie pentru date suplimentare și discuții/dezbateri cu direcțiile din primărie înainte de a ne fi prezentata la vot propunerea finala de buget.

Vineri – A venit și prima convocare de anul acesta pentru o ședință extraordinară de Consiliu Local marți la 11:00. Avem 4 puncte pe OZ, trei de modificare a unor proiecte depuse pentru finanțare prin PNRR și unul cu desfășurarea activității de sortare a deșeurilor colectate separat.

Sâmbătă –  Ieri am fost la birou câteva ore, dap, nu ne putem opri, și apoi spre seară am sărbătorit o Ioana cu o masă în oraș. Erau la restaurantul respectiv, lângă masa noastră, doi copii (de vreo 6 -7 ani, o fată și-un băiat) sărbătoriți amândoi, care s-au jucat, au râs, s-au îmbrățișat, au dansat foarte, dar foarte civilizat atât cât am stat noi acolo, fără ca părinții să fie nevoiți să intervină nici măcar o dată. Văzându-i, am avut așa un sentiment că lumea noastră mai are o șansă.

Duminică – Mi-am început anul schimbând (hai să zicem îmbunătățind) o serie de obiceiuri și încerc să mă țin de ele. Știți voi, sport, educație, vitamine, educație, apă, educație, lectură, educație, scris. Și am o zi pe săptămână pentru a le face aproape pe toate. După amiază vreau să și ies la o plimbare prin sector și uite cum iar îmi aduc aminte de murdăria de pe străzi și mă gândesc cum să facem să îmbunătățim asta măcar în Sectorul 3.

Mai avem de parcurs 93 săptămâni. Să fim bine!