Jurnal de consilier local – săptămâna 116

Jurnal de consilier local – săptămâna 116

Săptămâna asta în Consiliul Local s-a întâmplat ceva ce trece dincolo de capacitatea mea de înțelegere morală a contextului. Trei formațiuni politice, PSD, PNL și PMP au blocat discuțiile pe un subiect care ne privește pe noi, toți cetățenii Sectorului 3, respectiv declanșarea procedurilor de contractare a unui operator pentru sortarea deșeurilor reciclabile.

Dar nu numai că au încercat o blocare a discuțiilor pe subiect (vă rog să ascultați ședința de vineri, că a fost scurtă, video are cu totul 54 minute, discuțiile încep la minutul 10:30 și vedeți voi cât rezistați să urmăriți), dar colegii noștri consilieri s-au comportat grobian. Nu a fost prima dată când ne vorbesc așa, dar acum parcă m-a afectat pe mine mai mult, prin prisma faptului că lor nu le păsa deloc că Sectorul 3 nu are unde duce fracția uscată de deșeuri până nu se semnează un contract. Mi se pare incredibil. Adică, dacă nu ești de acord cu un proiect, spui ce nu îți convine, pui întrebări, faci propuneri, nu votezi abținere și nu comentezi nimic, ba mai mult, propui ca nici ceilalți să nu discute.

Dar hai să o luăm pe rând că m-am dus direct la vineri și săptămâna a fost mai mult de atât.

 

Luni – Ședință de buget pe whatsapp. Votăm modificări de sume (scăderi) în trei proiecte depuse pentru obținerea finanțării prin PNRR. Scăderea vine din faptul că ni s-a cerut scăderea numărului de stațiile de încărcare electrice/proiect la minimul posibil.

Marți – Ședință de Consiliu Local. Aprobăm proiectele pe care le-am avut și ieri în comisie și trecem la punctul 4 de pe OZ, adică la: Proiect de hotărâre privind desfășurarea pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 3 a serviciului public de salubrizare privind activitatea de sortare a deșeurilor de hârtie, carton, metal, plastic și sticlă colectate separat din deșeurile municipale în stații de sortare, inclusiv transportul reziduurilor rezultate din sortare la depozitele de deșeuri și/sau la instalațiile de valorificare energetică. Se propune, practic, demararea procedurilor pentru atribuirea unui contract pe 6 luni, în regim de urgență,  prin negociere fără publicare, urmată de demararea procedurilor de achiziție publică a serviciului. Proiectul vine însoțit de un studiu de oportunitate care face referire la stația noastră de sortare și ne spune că după câte investiții am făcut ar fi bine să prioritizăm gestiunea directă a sortării. Numai că acum, cu stația închisă și fără autorizație de mediu, este exclus să putem face asta.  După câteva discuții se propune retrimiterea proiectului la inițiator și stabilirea unor întâlniri informale ale aparatului de specialitate cu consilierii, pentru a lămuri situația și a lua urgent o hotărâre în cunoștință de cauză. Se votează retrimiterea și trece.

Miercuri – Stabilim cu primăria și DADP-ul să ne auzim pe tema sortării într-o întâlnire cu consilierii. Are loc întâlnirea, avem discuții, intervine și primarul, încercăm să găsim urgent o soluție pentru deșeurile reciclabile colectate, o soluție legală care să fie agreată și pe care s-o votăm într-o ședință de îndată a CL.

Joi – Suntem convocați pentru vineri dimineață într-o ședință cu un sigur proiect, sortarea deșeurilor reciclabile. Există tot azi mai multe întâlniri la care îmi doresc să particip, inclusiv dezbaterea publică a bugetului S3. Numai că, aflăm la ora începerii discuțiilor, nu se poate participa online la dezbatere. Doar fizic în sală. Între timp, după momentul dezbaterii, au apărut pe site lista de investiții pentru 2023 și propunerea de buget integrală. Măcar atât.

Vineri – E vremea ședinței de care vă spuneam la început. Revin, vă rog să ascultați ședința și să-mi spuneți dacă voi înțelegeți ce voiau consilierii noii coaliții majoritare. Mi s-a părut o bătaie de joc la adresa a tot ceea ce ar trebui să reprezentăm în fața cetățenilor și a nevoilor lor.

Sâmbătă – Am fost din nou la lucru pentru a mai termina din restanțe. pentru mine e mult mai productiv să lucrez la birou atunci când secția de producție e goală. :)) În timpul săptămânii e un pic mai greu, dar nu-i imposibil, fac asta deja de 15 ani. Ieri a plecat primul export pe anul acesta, ne-am propus target un transport pe lună, dar anul trecut am avut luni și cu trei exporturi. Să vedem cum va fi anul acesta, mai ales că am crescut puțin echipa.

Duminică – Azi e ziua culturii naționaleÎmi dau seama că știați, toți ne aducem aminte de Eminescu azi, dar voiam să vă zic că se întâmplă lucruri peste tot în oraș și e păcat să pierdeți vremea azi pe acasă. Și noi ne gândim să ieșim dar încă nu avem un traseu clar.

Mai avem de parcurs 92 săptămâni. Să fim bine!