Jurnal de consilier local – săptămâna 114

Jurnal de consilier local – săptămâna 114

Desigur, aș putea să vă povestesc în prima zi din an despre ultima săptămână și felul în care s-au desfășurat lucrurile la ultima ședința de Consiliu Local din 2022, dar poate nu e acum momentul de a ne aminti de cât de jos a ajuns nivelul de lucru în aceste ședințe patronate de PSDNL.

E cazul să ne începem anul altfel și să trecem în revistă niște lucruri bune făcute de colegii noștri parlamentari, cărora de asemenea nu le e ușor. Ce veți citi mai jos, este un bilanț primit de la colegii noștri acum la început de an, cu lucruri despre care tare mi-aș dori să audă cât mai mulți români.

În ultimul an, deputații și senatorii USR pe care i-ai ales să te reprezinte au depus aproape 200 de proiecte de lege pentru oprirea corupției, pentru transparentizarea și digitalizarea statului, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre români, pentru a reforma Curtea Constituțională și pentru a-i sprijini pe antreprenori. Multe dintre ele se află în dezbaterea comisiilor din Parlament și sperăm că vor fi adoptate în 2023.

 

Dar 30 dintre aceste proiecte au devenit deja legi. Ne-au scris colegii despre fiecare dintre ele, pe scurt și vă las asta mai jos, chiar dacă înțeleg că nu-i azi ziua cea mai potrivită să le citim pe toate, țineți minte că le găsiți centralizate aici:

Legi pentru normalitate

1. Redăm trotuarele pietonilor. Mașinile parcate ilegal pe trotuar pot fi ridicate de Poliția Rutieră după ce legea depusă de președintele USR, Cătălin Drulă, a fost adoptată de Parlament. Nici oamenii în vârstă, nici persoanele cu dizabilități, nici mamele și copiii mici nu vor mai trebui să meargă pe stradă din cauza mașinilor care blochează ilegal trotuarele.

2. Fără amenzi absurde pe drumurile expres din România. Proiectul USR depus de Cătălin Drulă și deputatul Marian Lazăr, care crește viteza maximă de circulație pe drumurile expres din România de la 100 km/h la 120 km/h, a devenit lege.

3. Folosirea bibliotecilor universitare a devenit gratuită pentru studenți. Accesul la bibliotecile universitare și central-universitare a devenit, printr-o lege USR inițiată de deputatul Filip Havârneanu și promulgată anul acesta, un serviciu gratuit pentru studenți.

4. Noi drepturi pentru părinți. Părinții care rămân acasă pentru a îngriji copiii care suferă de boli infecto-contagioase primesc concediu medical și indemnizație, după ce legea inițiată de parlamentarii USR Irineu Darău și Andrei Miftode a fost adoptată.

5. Trecem de la pedepsirea cetățeanului la informarea lui. Printr-o lege inițiată de deputatul USR Mihai Botez, autoritățile locale sunt obligate să informeze proprietarii de spații nerezidențiale despre depunerea rapoartelor de evaluare a clădirilor, pentru ca ei să le poată depune în timp util și să nu mai plătească pe nedrept un impozit mai mare.

Măsuri pentru gestionarea crizei energetice.

6. Mai ieftin să-ți instalezi panouri fotovoltaice și să produci energie. Proiectul de lege depus de parlamentarii USR Cristina Prună și Adrian Wiener care scade de la 19% la 5% TVA-ul pentru instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare a fost adoptat de Parlament.

7. Audierea va fi obligatorie pentru numirile la ANRE. Proiectul depus de deputata USR Cristina Prună a fost adoptat de Senat. Este un pas mic, dar important, pentru reforma ANRE, instituția care reglementează piața energetică din România.

Victorii în lupta cu corupția.

8. Fără penali în funcții publice locale. Persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida și nu vor mai putea fi alese în administrația locală, prin legea coinițiată de deputata USR Diana Stoica și adoptată de Parlament. Românii nu vor mai avea primari, șefi de consilii județene, consilieri locali și județeni condamnați pentru viol, pornografie infantilă, pedofilie, proxenetism sau corupție.

9. Stop corupției din sport. Membrii din conducerea Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Comitetului Paralimpic și federațiilor sportive naționale vor fi obligați să depună declarații de avere și interese, după ce Parlamentul a adoptat un proiect USR în acest sens. Legea inițiată de deputatul Brian Cristian va descuraja furtul și corupția în sport.

Digitalizare și transparentizare.

10.Vom putea plăti toate taxele online. Inițiativa parlamentarilor USR Brian Cristian și Viorel Băltărețu care obligă instituțiile publice să-ți ofere posibilitatea de a plăti taxele și impozitele online a devenit lege.

11. Digitalizăm justiția. Hotărârile judecătorești vor fi comunicate prin e-mail tuturor persoanelor care doresc și sunt părți ale proceselor, după ce proiectul deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea a devenit lege. Fără întârziere, consum de hârtie și cheltuieli suplimentare, așa cum este normal în Europa vremurilor noastre.

12. Firmele nu vor mai trebui să păstreze timp de 50 de ani documentele financiar-contabile. Legea inițiată de senatorul USR Claudiu Mureșan reduce perioada de arhivare de la 50 de ani la 5 ani și, implicit, reduce cheltuielile firmelor cu păstrarea documentelor și le încurajează să facă pasul spre digitalizare.

13. Transparență în cheltuirea banilor din sport. La inițiativa deputatului USR Brian Cristian, Comitetul Olimpic și Sportiv Român va trebui să publice pe site-ul său toate informațiile despre sursele de venit și cheltuieli.

14. Acces online la datele despre contractele de muncă. Orice salariat ar fi trebuit să poată accesa oricând istoricul contractelor de muncă finalizate sau active, după ce proiectul deputatei USR Cristina Prună care oferă angajaților acces online la informațiile din REVISAL despre vechimea și contractele lor de muncă a devenit lege. Însă Guvernul PSD-PNL a amânat aplicarea legii până în 2025. Românilor le este furat un drept abia câștigat.

15. O lege care schimbă administrația publică. Românii scapă de plimbările de la un ghișeu la altul și de fuga după diverse documente. Instituțiile statului vor fi obligate să comunice între ele. Ce înseamnă, concret, Legea interoperabilității, inițiată de deputata USR Diana Buzoianu, poți afla aici.

Legi pentru încurajarea mișcării și a sportului de performanță.

16. Jos lacătele de pe curțile școlilor. Proiectul USR depus de deputatul Tudor Pop care asigură acces liber pe terenurile de sport din școli, astfel încât copiii să aibă posibilitatea de a se juca într-un mediu sigur, a fost adoptat, din nou, de Parlament. Sperăm că, de data aceasta, Guvernul Ciucă nu se va mai opune binelui copiilor și că legea USR va fi promulgată și va intra cât mai repede în vigoare.

17. Bani pentru finanțarea sportului la copii. Primăriile vor fi obligate să investească 30% din banii publici alocați sportului către susținerea programelor și secțiilor sportive de copii și juniori. Doar 4% din bani mergeau către susținerea micilor sportivi până acum. Legea depusă de deputatul USR Tudor Pop corectează această nedreptate.

18. Scoatem lacătele și de pe bazele sportive. Administratorii bazelor sportive vor fi obligați să afișeze un regulament de închiriere, inclusiv cu tarifele de închiriere și cine sunt cei care închiriază bazele. Asta hotărăște legea depusă de deputatul USR Brian Cristian și adoptată de Parlament.

19. Abonamentele la sală pentru angajați vor fi deductibile pentru firme. Angajații vor putea beneficia de abonamente pentru sport și de programe de recuperare medicală din partea firmelor la care lucrează. Legea USR inițiată de deputatul Claudiu Năsui permite angajatorilor să-și deducă aceste cheltuieli în limita a 400 de euro/an.

Dreptate pentru medici și antreprenori.

20. Ai desfășurat activitate economică în calitate de PFA? Acum, activitatea se consideră vechime în muncă. Proiectul inițiat de parlamentarii USR Beniamin Todosiu și Andrei Postică a devenit lege.

21. Și medicilor de familie și stomatologilor le va fi recunoscută vechimea în muncă, la angajare și la încadrarea în grila de salarizare, în urma adoptării unei lege inițiată de deputata USR Oana Țoiu.

22. Viză pentru nomazii digitali. Proiectul deputatei USR Diana Buzoianu ce permite acordarea de vize de lungă durată pentru nomazii digitali a devenit lege. Nomazii digitali vor putea astfel obține o viză de lungă ședere, dacă doresc să rămână pe teritoriul României în timp ce obțin venituri din prestarea activităților desfășurate la distanță.

Sprijin pentru cei care au cea mai mare nevoie.

23. Medici pentru satele din România. În peste 300 de localități din țara noastră, nu există nici măcar un medic de familie. Printr-o lege USR depusă de deputatul Tudor Pop, în satele fără medici de familie vor putea fi amenajate ambulatorii mobile de specialitate în care oamenii vor beneficia de controale generale și de specialitate, analize medicale, de medicamente și de programe de educație pentru sănătate.

24. Consiliere psihologică gratuită pentru mame. În primele luni după naștere, mamele vor putea beneficia de consiliere psihologică gratuită. Până acum, puteau primi consiliere doar pe perioada spitalizării în unitatea medicală, ceea ce era insuficient. Legea USR depusă de deputatul Filip Havârneanu corectează această nedreptate.

25. Protecție pentru victimele violenței domestice. A fost adoptată legea USR depusă de deputata Oana Țoiu care oferă victimelor posibilitatea de a folosi locuințe sociale sau locuințe de necesitate care să le asigure siguranța, departe de agresor.

26. Acces la justiție pentru românii cu venituri mici. Până acum, doar românii cu venituri sub pragurile fixe stabilite în 2011 (300 de lei sau 600 de lei/membru de familie) primeau acoperire integrală/parțială de la stat pentru cheltuielile de judecată. O lege USR inițiată de parlamentarii Oana Murariu, Mihai Badea și Cristian Bordei schimbă asta.

27. Stop discriminării învățământului special particular. În sfârșit, școlile speciale vor primi finanțare din bugetul de stat prin bugetele locale ale consiliilor județene și ale sectoarelor din București. Inițiativa USR depusă de senatorul Ștefan Pălărie a fost adoptată și a devenit lege.

28. Voluntari pentru întreprinderile sociale care lucrează cu persoane defavorizate. Parlamentarii USR Radu Molnar și Cristian Bordei au reușit să modifice Legea voluntariatului astfel încât întreprinderile sociale care lucrează cu persoane defavorizate să poată lucra cu voluntari. Asistenți sociali, psihologi, psihiatri și consilieri vor putea ajuta persoanele vulnerabile.

Legi pentru protejarea clădirilor.

29. Spitalele și școlile construite înainte de 1978 trebuie să fie expertizate seismic. Până la data de 1 iunie 2024, toate clădirile construite înainte de 1978 în care funcționează spitale, policlinici sau dispensare vor trebui evaluate din punct de vedere al riscului seismic, după adoptarea legii inițiate de senatorul USR Cristian Ghica.

30. Facilităm restaurarea clădirilor istorice. Din 2023, primăriile vor putea să-și restaureze mai multe clădiri istorice în fiecare an, după ce proiectul USR depus de senatorul Raoul Trifan a fost adoptat de Parlament. Conform legii USR, cuantumul cofinanțării din partea autorității locale devine variabil, în funcție de priorități și situația bugetară concretă, putând ajunge la maximum 50%.

Nu ne oprim aici. Zeci de proiecte de lege USR sunt în Parlament, în drum spre adoptare. Câteva dintre ele vizează eliminarea pensiilor speciale, eliminarea jocurilor de noroc din proximitatea școlilor, eliminarea taxelor pe salariul minim, transparentizarea cheltuielilor partidelor, creșterea siguranței transportului școlar.

Continuăm și în 2023 lupta pentru o Românie modernă, fără hoție și fără privilegii pentru clasa politică.

Ei sunt colegii noștri:

La mulți ani, tuturor! Să facem din 2023 cel mai bun an de până acum!

Mai avem de parcurs 94 săptămâni. Să fim bine!