Parcul Vitan: ei vor betoane, noi vrem parcuri !

Parcul Vitan: ei vor betoane, noi vrem parcuri !

Proiectul de infiintare a Parcului Vitan

Municipiul Bucureşti. cel mai mare oraş al ţării și al 8-lea oraș ca densitate a populației din Uniunea Europeană, cu 8449 locuitori/km2, deţine o suprafaţă medie a spaţiilor verzi de doar 9,67 mp/locuitor. Valoarea este extrem de mică și poate fi și mai mică, în realitate pentru că autoritățile o estimează considerand spațiile verzi mai degrabă din punct de vedere al funcționalității estetice și nu ecologice, astfel că cimitirele, lacurile, grădinile zoologice, bazele sportive, etc., sunt și ele considerate spatii verzi, vezi Ghidul de bună practică pentru administrarea spațiilor verzi, Asociația Peisagiștilor din România.

Prin Hotărârea nr. 180/28.03.2019 a Consiliului Local Sector 3, se solicită Consiliului General al Municipiului Bucureşti să aprobe trecerea din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al imobilelor din Calea Vitan nr. 154 – 158 şi aprobarea unui proiect de dezvoltare imobiliară pe același teren. proiect imobiliar ce prevede construcţia de clădiri de birouri si ansamblu de locuinţe format din blocuri 2S+P+11 etaje, spaţii comerciale şi parcări. Rezultatul acestei propuneri este profund negativ, urmând ca la zona deja aglomerată cu construcții din cartierul Vitan să i se adauge alte blocuri de 11 etaje.

Reamintim că Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA), aprobat prin Hotărârea CGMB nr. 325/14.06.2018. cuprinde măsuri precum ‘conservarea, ameliorarea şi extinderea spaţiilor verzi pubĺice’.

Readucem pe această cale în atenție un punct foarte important, menționat în Hotărârea de Consiliu Local, și anume  că terenul din Calea Vitan 154-158 aparţine de municipalitate, deci nu trebuie răscumpărat și nici expropriat, ceea ce constituie o ocazie majoră pentru creare unui spaţiu verde cu funcţiunea de parc.

Ca reacție la ceea ce Primaria vrea să facă, un complex de blocuri de 11 etaje, consilierii municipali USR în frunte cu Bogdan Stroe și Ana Ciceala au formulat urgent un Proiect de Hotărâre de Consiliu Municipal care presupune :

– realizarea unui parc verde pe raza Sectorului 3 Bucureşti, pe terenul în suprafaţă de 41.910 mp, situat în Calea Vitan nr. 154 – 158, Bucureşti;

– amenajarea parcului astfel încât să îndeplinească funcționalitățile de bază ale unui parc dintr-o metropolă europeană: loc de joacă pentru copii, perimetru de alergat, zona de promenadă pentru cetățeni;

– proiectul să fie declarat de interes public și terenul să nu fie tratat ca zona construibilă, așa cum se vrea prin HCL a Primariei Sectorului 3.

Noul parc va crea nu mai putin de patru hectare (40.000 metri pătrați) de spațiu verde în inima sectorului 3. va contribui la scăderea poluării aerului în București și va oferi locuitorilor cartierului Vitan un spațiu de recreere. oxigenare si relaxare într-un oras sufocat de mașini.

Petiție pentru crearea Parcului Vitan

Proiectul de Hotărâre de Consiliu Municipal a fost luat în derizoriu de autorități, ca dovada ca proiectul a fost uitat prin sertarele doamnei Gabriela Firea timp de aproape 5 luni, deși aceasta este obligat sa pună în dezbaterea Consiliului General al Capitalei orice proiect de Hotărâre de Consiliu, în maximum 30 de zile. În luna august, membrii USR au demarat o campanie de informare a cetatenilor din cartierele Dristor și Vitan asupra intentiilor celor doua primarii. Un grup public de Facebook a fost infiintat pentru a aduce laolaltă cetatenii pentru apara scopul crearii parcului:

https://www.facebook.com/groups/1439943306147842/?ref=bookmarks

Cu ocazia aceasta s-a lansat o petitie în strada care o obliga pe doamna Gabriela Firea sa pună în dezbatare proiectul de infiintarea a parcului. Reactiile cetatenilor au fost extrem de echivoce, în sensul în care ei și-au manifestat dezaprobarea imediata pentru noi proiecte imobiliare în aceste doua cartiere și au fost foarte receptivi la ideea de infiintarea a parculi Vitan. Dovada a interesului sta faptul ca petitia a fost semnata de 800 de persoane, stranse pe o perioada de 3 săptămâni. Epoch Times a relatat de la fata locului un asemenea eveniment de strangere de semnături pentru petitie, unde consilieri locali și municipali USR au informat oamenii despre problema.

Demers civic în Sectorul 3: Lupta cetățenilor pentru un parc nou pe Calea Vitan

Demers civic în Sectorul 3: Cetățenii se luptă să blocheze construirea unui cartier de blocuri de 11 etaje și să forțeze, în schimb, municipalitatea să le facă un parc.

Publicată de Epoch Times Romania pe Joi, 1 august 2019

Petitia a fost prezentata pe data de 27 august în cadrul sedintei de Consiliu Municipal, de către Ana Ciceala și a fost înregistrată la Cabientul Secretarului General cu numărul 3007/6/27.08.2019. Cu aceasta, speram ca proiectul va fi scos din sertar de către domana primar și va onora dezideratul cetatenilor, acela de a avea acces la un aer respirabil, într-o metropola care se vrea a fi verde și nu îngropată în tot felul de proiecte imobiliare.