Gardienii Parcului Brâncuși
Povestea noastră pornește de la începutul lunii aprilie a anului 2019, când observăm lucrări de demolare în Parcul Constantin Brâncuși situat pe strada cu același nume din sectorul 3. Se scot băncile, coșurile de gunoi, se demontează mobilierul din zona de joacă și de pe terenul de sport, se desființează țarcul pentru câini si se scoate tartanul de pe jos și iarba sintetică. Toate aceste lucrări se realizează de către muncitorii de la Primăria sectorului 3 cu utilajele din dotarea acesteia.
În prima faza, cetățenii presupun că se înlocuiește totul cu ceva nou pentru că toate cele existente deja erau vechi și neîngrijte. La primele întrebări către cei ce executau lucrările de demolare aflăm că terenul pe care se află parcul a fost retrocedat unor proprietari și aceștia își revendică terenul, iar PS3 îl eliberează.
Pe data de 6 aprilie are loc un protest spontan realizat de copiii din zonă, care aflând despre desființarea parcului – locul în care veneau zilnic și se jucau, locul unde se întâlneau cu prietenii – își exprimă dorința de a li se lăsa parcul. Am aflat ulterior de la părinții acestora, că cei mici au plâns și chiar ei au dorit să protesteze, ba chiar au spus că donează bani ca să salveze parcul.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=358332784887563&id=100021325331387
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=358330834887758&id=100021325331387
Pe 9 aprilie se naște grupul de FB (la inițiativa unui membru USR sector 3) – “Salvați Parcul Brâncuși”, care încearcă să găsească soluții pentru salvarea parcului. https://www.facebook.com/groups/311412296212700
La solicitarea cetățenilor se stabilește o întâlnire cu aceștia si cu câțiva reprezentanți USR:
” Vă invităm la o discuție cu parlamentari, consilieri generali si locali USR pentru a salva parcul Brancusi. Considerăm că este inacceptabil ca un alt spatiu verde atat de necesar locuitorilor din Sectorul 3 sa dispara.
Împreună ne vom organiza si vom semna o petiție pentru a Salva Parcul Brancusi.
Solicitam primarului Firea să nu emită aviz de defrișare întrucât terenul este spațiu verde.
Solicitam primarului Negoiță să nu emită autorizație de construire întrucât terenul este spațiu verde amenajat.
Duminica 21 Aprilie, ora 11:00, vă așteptăm în dreptul trecerii de pietoni.”
O mămică care este martora la protestul spontan al copiilor din data de 6 aprilie și îi vede pe aceștia cât de mult suferă, se hotăraște și inițiază un alt protest în parc pentru data de 14 aprilie. Cere ajutor celor de la USR sector 3, PLUS sector 3 si unor grupuri civice.
La această întâlnire se află mai multe detalii despre zona retrocedată și despre faptul că o soartă similară a avut și Parcul Toboganul de Ciment (care a fost retrocedat către aceași proprietari) și acum a ajuns o groapă de gunoi. De asemenea se pare că tot mai multe spații verzi din sector nu sunt considerate parcuri și cad pradă rechinilor imobiliari, iar primăriile nu fac aproape nimic să le salveze.
Evenimentul este mediatizat de cei de la HotNews.ro, aceștia publică declarațiile cetățenilor împreună cu mai multe informații referitoare la retrocedările de spații verzi din sectorul 3: https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-23089040-foto-video-zeci-cetateni-printre-care-foarte-multi-copii-protestat-duminica-parcul-brancusi-salvati-parcul-aici-este-copilaria-noastra.htm?fbclid=IwAR1InFBgd1wEW4GqYI5TI1dvlW6wiwQlZ1pOvqNnYmq_xOMi3Eda2cTxvHU
Pe 16 aprilie 2019 are loc la Primăria sectorului 3 ședința ordinară de consiliu, la finalul acestei ședințe am o interpelare în care cer sprijin primăriei să ne ajute să ne păstrăm parcul, Robert Negoiță răspunde că se lucrează la asta, minutul 2:32:10 – https://youtu.be/yclNFWMXxxA?fbclid=IwAR368mLWchU3HflOSFQrsKt_J0waZ12stcnYnAAw7UIZAZiOjuiQbjfXbgs
Se naște un val de simpatie față de cauza parcului din partea cetățenilor.
Oamenii încep să sape după informații: “Demersul nostru ar trebui să înceapă cu începutul: legalitatea retrocedării terenului, posibil subiect de DNA. Apoi, cu PUZ-ul recent propus și aprobat, posibil alt subiect de DNA. Dacă, însă, ambele acțiuni se vor dovedi că au fost efectuate legal, atunci primăria să facă bine și să răscumpere terenul și să refacă parcul, precum Macron catedrala arsă. Și așa se va rezolva problema parcului Brâncuși, dar, pentru că – după cum îl știu gospodar – Negoiță incearcă deja să aclimatizeze “panseluțe de beton” în sectorul 3…”
Postarea unui cetatean pe grup.
Pe 18 aprilie, se reiau de către ADP S3 lucrările de demolare a parcului care se continua chiar și sâmbăta (20 aprilie) – un buldozer sparge și elimină aleile din parc.
Pe 20 aprilie apar în parcarea de lângă parc note ale proprietarului care vrea să inducă ideea că acolo nu este parcare si nici parc, cu toate că spațiul verde și copacii sunt acolo de mai bine de 30 de ani, iar un fost primar (Liviu Negoiță) a amenajat spațiul verde, adăungând un teren de sport, loc de joacă și spațiu pentru câini; actualul primar nu a adus nici o îmbunătățire acestui loc, doar a pavelat si betonat de jur împrejur:
Ulterior aflăm cu stupoare că acest parc nu este încadrat ca parc în actele de la primării! Deci nu beneficiază de LEGEA Nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.
Apar din ce în ce mai multe informații referitoare la mafia imobiliară: “Maria Cocoru detine (a detinut) drepturi pentru 180 ha in sectorul 3 (scoala Ilioara, Parcul Cuza, Parcul Brancusi, terenul pe care s-a construit Park Lake samd). ” Se pare că aceasta a cumpărat în anul 2004, “drepturi litigioase” de la un presupus moștenitor (Romalo Eduard Ioan Dan) al familiei care a deținut moșia Dudești-Cioplea și care cesionează tot acest teren pe baza unui act din 18.06.1903. De asemenea încep să iasă la iveală legaturi ale Mariei Cocoru cu funcționari publici de la Primăria sectorului 3.
Presa deja descoperise din ce în ce mai multe nereguli în privința zonelor verzi retrocedate:
Sursa Prietenii parcului IOR – Martie 2014:
,,Totul începe la 1903, atunci când avocatul Ivan Grueff câştigă la o licitaţie moşia Dudeşti-Cioplea (aşa se numea atunci zona cartierelor Titan-Balta Albă, N. Grigorescu).
Conform informaţiilor furnizate de un moştenitor (încă în viaţă) al unei părţi din fosta moşie, între anii 1920-1940 moşia Dudeşti-Cioplea este expropriată prin Decret regal. Este cunoscut faptul că după reîntregirea ţării de la 1918, Regele Ferdinand I a promis şi a realizat împroprietărirea veteranilor de război, a ţăranilor care au luptat în Primul Război mondial.
”(1) Imobilele preluate în mod abuziv de stat, de organizaţiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945–22 decembrie 1989, precum şi cele preluate de stat în baza Legii nr. 139/1940 asupra rechiziţiilor şi nerestituite se restituie în natură sau în echivalent, când restituirea în natură nu mai este posibilă, în condiţiile prezentei legi.” -din Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989
Asta înseamnă că legal, un teren nu poate face obiectul retrocedării dacă a fost naționalizat înainte de 1945., ori terenul retrocedat Mariei Cocoru, dreptul de proprietate este dovedit doar cu acest act din 1903!!!!!
Însumând suprafața terenurilor retrocedate, la prețurile actuale ale terenurilor din Capitală, credem că Statul român are un PREJUDICIU de peste 100 (o sută) de milioane de euro. Cu acești bani s-ar fi putut construi 2-3 spitale ultramoderne, 20-30 de școli/grădinițe, dotate performat, 2-3 universităţi, la fel, la cheie.
Noi credem că încă nu este totul pierdut, că trăim într-o ţară ce dispune de un stat de drept şi principii democratice şi ne aşteptăm la o reacţie normală, firească de autosesizare a autorităţilor: DNA, Parchetul, în faţa unei evidente şi de-mult-semnalate încălcări a legii.”
Toate aceste informații sunt aduse de către cetățeni pe grupul de FB.
Pe 21 aprilie are loc în parc întâlnirea cetățenilor cu reprezentanți ai USR, PLUS, EcoCivica și cu Nicușor Dan.
Se strâng peste 300 de semnături pentru petiții adresate celor doua primării în care li se cer:
“Va solicitam respectuos urmatoarele:
– sa ne comunicati care este situatia juridica a parcului Brancusi, situat pe Strada Constantin Brancusi intre numerele 6-17, cu privire la dreptul de proprietate asupra acestuia
– in conditiile in care, terenul parcului a facut obiectul retrocedarii, sa ne comunicati suprafetele de teren retrocedate, actele de retrocedare si actele de punere in posesie a acestor suprafete
– in conditiile in care, terenul parcului a facut obiectul retrocedarii, sa demarati procedurile legale de expropriere/rascumparare a suprafetelor retrocedate, pentru pastrarea destinatiei de parc a acestora
– sa dispuneti reamenajarea parcului cu mobilierul urban si terenurile de sport care au fost indepartate in luna aprilie 2019 de catre reprezentantii Primariei Sector 3
– sa ne comunicati daca s-au depus cereri pentru emitere autorizatii de construire, care sa vizeze suprafata parcului – zone rerocedate sau aflate in proprietate publica, sau daca astfel de autorizatii au fost emise pana la acest moment
– sa va abtineti de la emiterea de autorizatii de construire, care sa vizeze terenul parcului, indiferent de regimul juridic al suprafetelor de teren vizate
Considerente:
In data de 04 aprilie 2019, reprezentantii Primariei Sectorului 3 au ridicat mobilierul urban din Parcul Brancusi, cu explicatia ca parcul a fost retrocedat, iar proprietarii au solicitat eliberarea spatiului si depagubiri pentru lipsa de folosinta.
Prin prezenta, va solicitam sa ne lamuriti cu privire la regimul juridic concret al parcului si sa ne comunicati documentele aferente.
Spatiul verde este necesar cetatenilor din Sectorul 3 pentru o buna calitate a vietii. Consideram ca pentru administratia locala a Bucurestiului rezolvarea acestei probleme trebuie sa fie o prioritate.
Totodata, avand in vedere existenta unor zvonuri in sensul ca pe suprafata parcului se urmareste demararea unui proiect imobiliar, va amintim faptul ca, indiferent de regimul juridic – proprietate privata sau publica si indiferent de incadrarea urbanistica, parcul este spatiu verde in fapt, amenajat, prin urmare este interzisa schimbarea destinatiei acestuia.
In acest sens, sunt prev. art. 71 din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, in conformitate cu care:
(1)Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora.
In functie de situatia juridica a parcului, va rugam sa luati toate masurile necesare pentru redarea acestuia catre colectivitatea locala, cu functia de parc.
Aceasta solicitare este sustinuta de riverani precum si de persoane ce tranziteaza zona. Va anexam lista persoanelor semnatare a prezentei cereri.
In drept, va rugam sa aveti in vedere prevederile OG nr. 27/2002, Legea nr. 544/2001, cat si prevederile speciale cu privire la consilierii locali – art. 62 din OG 35/2002, art. 42 din Legea 393/2004 si art. 36 din Legea nr. 215/2001 si cele cu privire la parlamentari – art. 34 si 39 din Legea nr. 96/2006. “
Evenimentul este mediatizat și mesajele copiilor ajung în presă:
A doua zi dimineață – 22 aprilie – utilajele de la ADP sector 3 se întorc și reiau distrugerea aleilor din parc. Mai mulți cetățeni se autosesizează și se pun în fața utilajelor care se opresc. Sosește si o echipă de la Antena 1 – de la emisiunea Observator. Aflăm de la muncitori că au primit ordin să distrugă toate aleile. Vine un șef de lucrări și îi solicităm autorizațiile pentru lucrarea de desființare – nu are așa ceva. Stăm câteva ore față în față și până la urmă muncitorii și utilajele se retrag din parc.
Începem să “facem de pază” în parc, ne tranformăm în gardienii ai parcului: copii, mămici, tătici și bunici.
Apărem în presă iar:
În aceași seară apare un comunicat dat de către PMB – Gabriela Firea: „Parcul Brâncuşi va ramane spaţiu verde!”
Continuăm strângerea de semnături pentru petiție și facem “de pază” în parc.
Pe 23 aprilie, petiția noastră (care acum are în jur de 400 de semnături este depusă la PMB de către Ana Ciceala – consilier general USR. Cetățenii care ajung la această ședință nu reușesc să intre.
Apar alte detalii despre acești proprietari:
“Se pare ca Primaria Sector 3 are 4 dosare cu Maria Cocoru pentru PRETENTII, doua s-au pronuntat la tribunal, unul este suspendat pana se judeca un dosar aflat la Curtea de Apel, si unul este din decembrie anul trecut
1 .Dosarul 35638/3/2016 PRETENTII (Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 50.000 euro, în lei, la cursul BNR din ziua plăţii, reprezentând lipsă de folosinţă şi beneficiu nerealizat, pentru perioada 28.09.2013 – 01.10.2018. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 9.908 lei cheltuieli de judecată reprezentând taxă de timbru şi onorariu expert, cu apel
2. Dosarul 35986/3/2016 PRETENTII (Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 859.936,24 lei( 183.000 euro), reprezentând lipsă de folosinţă şi beneficiu nerealizat, pentru perioada 30.09.2013 – 01.01.2017. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 6.405 lei cheltuieli de judecată reprezentând taxă de timbru şi onorariu expert, cu apel
3. Dosarul 32228/3/2017 tot PRETENTII (suspendă judecarea cauzei pana la solutionarea definitiva a cauzei ce formeaza obiectul dosarului nr. 16639/3/2013*( constatare nulitate act juridic A.D.C.TERMEN 11.06.2019 Dispozitia de retrocedare nr.4333/18.05.2005) aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti
4. Dos.44961/3/2018 cerere PRETENTII formulata in data de 21.12.2018
Cine este in spatele MARIEI COCORU, o femeie care acum are 87 ani?”
Mesaj de pe grupul Salvați Parcul Brâncuși
Pe 24 aprilie, cei de la EcoCivica sunt contactați de către PMB și sunt invitați a doua zi, alături de cetățeni la o întâlnire cu primarul general.
25 aprilie – ședință la PMB:
“Sumarul discuției de azi de la PMB și ce e de făcut în continuare:
Azi ne-am întâlnit la Primăria Municipiului București cu 10 reprezentați ai mai multor direcții și câțiva consilieri – atașat poza de la ședință și lista participanților. Noi am fost 7 reprezentați ai cetățenilor preocupați de soarta Parcului Brâncuși și reprezetantul EcoCivica, dl. Dan Trifu.
Ne-am expus cererile – cele care se regăsesc și pe petiție, dintre care cele mai importante: oprirea desființării parcului, exproprierea la preț de spațiu de verde, refacerea parcului; și am încercat să obținem de la autorități un răspuns favorabil cererilor noastre. Reprezentanții PMB ne-au informat ca soluția se poate găsi doar împreună cu Primăria sectorului 3 și de aceea ne-au propus o întâlnire în trei: reprezentanții PMB, cei ai PS3 și noi – cetățenii. Întâlnirea probabil se va face după sărbători și va fi inițiată de către cei de la PMB (așa ne-a informat doamna Simona Butacu – consilier personal al primarului general al capitalei).
Am înțeles că exproprierea se putea/se poate realiza și cu ajutorul PS3, dacă aceasta alocă buget pentru așa ceva. Exproprierea se realizeaza de către PMB, iar începerea acestor demersuri se va face după întâlnirea comună. În schimb finalizarea exproprierii și reintegrarea parcului Brâncuși în harta parcurilor din București este un proces de durată. Noi am cerut expres reprezentanților PMB să ne promită că pâna la începerea acestor demersuri, atât cât a mai rămas din parc nu va fi distrus. Ei nu pot promite așa ceva, dar ne-au asigurat că ne vor ajuta de câte ori cineva va mai încerca să distrugă ceva din parc.
De asemenea ne propunem să participăm în număr cât mai mare la ședințele de consiliu de la PS3 și de la PMB, mai ales dacă în urma întalnirii în trei nu vom avea un răspuns clar și favorabil cererilor noastre.
Noi credem că implicarea cetățenilor în număr mare, implicarea presei și intervenția consilierului Ana Ciceala – cu depunerea petiției la PMB, au contat foarte mult în ochii autorităților, care acum încearcă să găsească o soluție împreună cu noi. Așa că în continuare vom strânge semnături ca să depunem la Primăria Municipiului București și la Primăria Sectorului 3.
Numărul de înregistrare a petiției de la PMB este: 1462/6 din 24 aprilie 2019”
De pe grupul de FB Salvați Parcul Brâncuși
Tot pe 25 aprilie 2019 – Nicușor Dan postează pe FB soluția de salvare a parcului:
Seara, când “făceam de pază” în parc primim cadou un banner care are imprimat pe el mesajul copiilor – îl postăm la intrarea în parc.
A doua zi dimineață – 26 aprilie (Vinerea Mare, înainte de Paște), reapar în parc utilajele ADP sector 3 care se reapucă de distrus aleile din parc. Tocmai după ce ni se promisese la întâlnirea cu PMB că nu se va mai distruge nimic în parc. Oprim utilajele, ne certăm cu șeful de șantier, face poze, filmăm, facem live-uri pe FB, sunăm la PMB, la televiziuni, la Poliției, la Garda de mediu, la Inspectoratul territorial de muncă. Vine și dl. Dan Trifu de la EcoCivica. Vine o echipă de la Antena 1, utilajele pleacă rapid, iar la vederea camerei de filmat șefii de la ADP sector 3 își ponderează vocea și părăsesc zona.
https://www.facebook.com/costin.dumitru.12/posts/10210825797639541
Cetățenii sesizează toate organelle competente cu privire la ce se întâmplă în parc: DNA, Poliția Locală, Garda de mediu, Inspectoratul Teritorial de Muncă – toate trebuie făcute în scris, nu se acceptă sesizări telefonice.
Încep Sărbătorile Pascale și noi facem cu rândul de pază în parc. Între timp aflăm mai multe detalii despre caracatița care vrea să acapareze cât mai mult din spațiile verzi ale capitalei, în special ale sectorului 3.
Postare de grupul de FB Salvați Parcul Brâncuși:
“Un scurt remember asupra mafiei imobiliare transpartinice.
Despăgubirile (transcript-rezumat din Romania Furata) – https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-furata/romania-furata-anrp-bancomatul-afacerilor-cu-despagubiri-377643
* Legea 18/1991: restituirea terenurilor nationalizate; initial, proprietarii primeau pana la 10 ha; in 2010, Guvenul raporta la CEDO ca sunt peste 1,5 mil de cereri de restituire, doar in baza a doua legi, 18/1991 si legea 1/2000;
* 2000: se mareste suprafata retrocedata la 50 ha de teren arabil si 100 ha de pasuni; se introduce ideea de despagubire;
* 2005: 30000 de cereri; se infiinteaza ANRP; ANRP preia dosarele de la fondul funciar; dupa infiintarea ANRP, se infiinteaza fondul proprietatea; Fondul Proprietatea,
asigura resursele necesare despagubirilor si daofera actiuni de la acest fond celor care nu primeau terenuri; detinea parti sociale de 13 mld de dolarilei;
2008: FP daofera si bani ca despagubiri;
2010: CEDO –> 2000 de cereri de judecata; se listeaza FP la bursa; apare un raport in care se spune ca terenurile erau supraevaluate iar banii se ducea catre intermediari care cumparau drepturile litigioase; 6 din primii 10 despagubiti sunt intermediari; de vina este legea care permite solutionarea preferentiala a dosarelor (legea 247/2005 Hotararea Atanasiu);
* cativa ‘baieti destepti’:
* Horia Simu Schiopu a obtinut peste 100 de milioane de euro; a cumparata drepturi litigioase de 1,5 mil; 7 firme, 6 au fost iradiate;
* Gherghe Stelian 135 milioane de euro, asociat cu Marius Mihaita si care folosesc ca paravan pe Maria Cocoru pentru retrocedari in mai multe zone din Bucuresti (https://www.cancan.ro/imagini-exclusive-cel-bogat-functionar-public-romania-isi-foloseste-familia-drept-paravan-sterge-urmele-unor-afaceri-subterane-secretarul-primaria-sectorului-3-mega-combinatii-sute-milioane-numele-17417153); Stelian a fost trimis in judecata impreuna cu Alina Bica si chiar a declarat procurorilor ca Dorin Cocos i-a cerut mita 10 milioane de euro pentru influenta politica;
* Valentin Visoiu: 85 mil de euro; anchetat impreuna cu ginerele lui Basescu pentru despagubire de 10 mil de euro pentru mosia Bratienilor din Arges; este actionar majoritar al grupului CONARG si anchetat intr-un dosar cu Tudor Pendiuc; V Geambazi a primit despagubiri de 67 milioane de euro;
* Mihai Rotaru primeste 35 milioane euro (actionar al Univ Craiova);
* Oct 2014: dosar pentru reconstituirea unui drept de proprietate asupra parcului Plumbuita; in acest dosar, Alina Bica a fost arestata; aceasta ar fi aprobat o despagubire de 85 milioane de euro;
* 2008: cazul Arges; descendentii fam Bratianu revendica mosia de 90 ha; s-a mers la ANRP; urmasii vand drepturile litigioase cu 1 mil de euro; 73% din afacere merge la Valentint Visoiu, om de afaceri din Pitesti; restul revine familiei Badulescu; firma Romcontrol stabileste valoarea terenului; se stabileste la 10 milioane de euro; societatea Romcntrol este condusa de sotul Andreei Vass Paul; dupa evaluare, Visoiu a cedat o parte din drepturi litigioase ginerelui lui Basescu (Radu Pricop); cei doi au ascuns detalii, de exemplu, una dintre urmase fusese declarata decedata desi ea traia; 11 dec 2013: procurorul general se autosesiseaza; cu o zi inainte, Radu Pricop cere singur sa fie anchetat si depune memoriu, pentru c-ar fi fost victima unei campanii de denigrare; avocatul acestuia cere ca Pricop sa fie anchetat pentru constituire de grup infractional; Alina Bica cere dosarul de la PG in baza memoriului depus de Pricop; in 2015, DIICOT trimite dosarul la DNA; memoriul depus cu o zi inainte de declansarea oficiala a anchetei a permis avocatului posibilitatea sa-si aleaga parchetul unde sa fie cercetat;
* 2014: Cazul Viorel Hrebenciuc; 43.000 de hectare de paduri ilegal restituite, de două ori suprafaţa Capitalei. Pădurea ar fi ajuns ilegal la urmaşii familiei Ghica; începe cu o cerere de retrocedare depusă de Paltin Sturdza pentru terenul din judeţul Bacău; Viorel Hrebenciuc ar fi trebuit să se asigure că şefii Romsilva renunţă la proces; drept recompensa, Sturdza i-ar fi acordat lui Andrei, fiul senatorului, dreptul sa se ocupe de revânzarea pădurilor, cu preţuri mult mai mari, prin intermediul unui offshore; tot Viorel Hrebenciuc i-ar fi ajutat şi pe Paul al României şi soţia sa, Lia, care au cerut restituirea a aproape 40.000 de hectare de pădure, in Moldova.
* 2009-2012, Cazul Sebastian Moise, secretar executiv intr-un partid politic; tatal lui a fost consilier judetean de Dambovita și a fost urmarit penal pentru ca a intrat la facultate folosind o diploma de bacaluareat falsa, creditat ca fiind liderul unei grupari interlope din Targoviste; Sebastian Moise a intermediat afaceri pentru Alin Cocos si Dorin Cocos; apropiat de Basescu si Udrea;
* Curtea de conturi: zeci de nereguli in Cadrilater; Ciorbea se ofera sa despagubeasca romanii de acolo; 8115 cereri din care doar 115 aprobate si 2,2 mil de eruo despagubiri; solicitanti care au cerut de 2 ori sau de 3 ori bani pentru aceeasi proprietate; n-a verificat nimeni numele solictinatilor: nu era informatizat sistemul;
* Familia Nasta revendica un imobil pe Dorobanti, de 20 de ani se chinuie sa obtina retrocedarea; Marius Locic, anchetat in dosare cu Catalin Voicu, le propune cumpararea drepturilor litigioase; familia Nasta nu accepta si este blocata in orice demers de retrocedare de ‘baietii destepti’.
Scurta concluzie:
Lacunele legislative si numirea functionarilor incompetenti la sefia ANRP, incepand cu 2005, dar si la FP, inainte de 2005, au permis colaborarea ‘de succes’ dintre oamenii politici si samsarii imobiliari.”
Pe 6 mai, PMB ne răspunde la mesaje și ne spune că vor stabili o întâlnire în trei (cetățenii, PS# și PMB) ca să vedem ce demersuri sunt necesare pentru salvarea în parcului, în condițiile în care parcurile din București sunt în proprietatea PMB și doar în administrarea primăriilor de sector, doar acestea din urmă aflându-se în litigii juridice cu diverși revendicatori. Se stabilește întâlnirea pentru a doua zi – 7 mai 2019.
Postarea de pe grupul de FB Salvați Parcul Brâncuși, după ședință:
“Pe scurt: din partea PMB a fost o deschidere mare pentru soluționarea acestei situații, cei de la PS3 au ajuns mai târziu și în primă fază nici nu au vrut să stea (se pare că intervenise ceva…), s-a întors totuși City Managerul de la PS3. Am fost: 6 reprezentanți ai cetățenilor, dl. Dan Trifu (EcoCivica), 8 sau 9 reprezentanți ai PMB și un reprezentant PS3.Spre surprinderea tuturor participanților la această discuție, la masă era și un reprezentant al proprietarei care nu fusese invitat – aici au “ieșit cele mai multe scântei”. După plecarea acestuia și calmarea spiritelor am continuat discuția doar cu cei de la PMB și PS3. Concluzia este că se încearcă și se vor iniția procedurile de despăgubire către proprietar, pentru ca parcul să fie redat locuitorilor din zonă – acestea vor fi generate de către PMB și sperăm că PS3 va ajuta. Toate aceste lucruri vor dura câteva luni (între 3 și 6 luni) și încă nu se știe care este cea mai potrivită cale de urmat. Se vor face analize și evaluări ale situației și se caută cea mai bună soluție. Aici ar ajuta un expert/evaluator ANEVAR – dacă știți pe cineva, scrieți-mi în privat.
Cred că putem considera încă o mică bătălie câștigată, până la victoria finală mai este, dar doar dacă rămânem pe poziții vom avea câstig de cauză.”
Apare și comunicatul de la PMB:
Cireașa de pe tort: după această ședință descoperim că pe harta cu sesizări a PS3, Parcul Brâncuși nu mai apare ca fiind parc…
Seara, pe 11 mai bannerul de la intrarea în parc este tăiat și luat de doi bărbați, ulterior se dovedește că mașina cu care au plecat cei doi este a lui Petrica Bajenaru(nepotul Mariei Cocoru) – sursa grupul FB. Cetățenii se hotărăsc să ne întânim pe 12 mai și să vorbim despre cum să procedăm în continuare ca să salvam parcul.
Pe 12 mai 2019 ne strângem câteva zeci de oameni și hotărâm să atragem atenția asupra faptului că noi, cetățenii, pierdem spațiile verzi atât de necesare unei vieți sănătoase și normale. Stabilim că duminica următoare (19 mai) să mergem în marș până la Primăria sectorului 3 în semn de susținere a cauzei noastre.
MARȘUL VERDE:
“HAI CU NOI DACĂ ÎȚI PASĂ DE INIMILE VERZI ALE ORAȘULUI!
Duminică – 19 mai 2019, la ora 10:30 – ne adunăm cu mic, cu mare în Parcul Brâncuși să plecăm într-un marș până la Primăria sectorului 3.
VINO ȘI TU CU NOI! TE AȘTEPTĂM! Vino cu cei care au nevoie de verde și de aer curat, vino cu copilul, cu căruciorul, cu părinții, cu bunicii, cu vecinii, cu prietenii, vino cu animalul de companie, vino cu tricicleta, cu bicicleta, cu rolele, cu placa, vino cu mesaje tale către autorități.
MARȘUL VERDE îi va aduna pe toți cei cărora le pasă de parcurile și zonele verzi din București și care sunt afectați de pierderea acestora.
Vom arată autorităților că ne pasă și ne implicăm în salvarea fiecărui petic verde, fiecărui petic de iarbă, fiecărui copac și fiecărei flori!
NU mai vrem BETOANE! NU mai vrem BORDURI! NU mai vrem CIMENT! NU mai vrem COPACI TĂIAȚI! NU mai vrem POLUARE!
VREM IARBĂ! VREM FLORI! VREM COPACI! VREM NATURĂ! VREM AER CURAT! VREM PARCURI! VREM LOCURI DE JOACĂ! VREM TERENURI DE SPORT! VREM LOCURI PENTRU CÂINI! VREM CARTIERE VERZI! VREM SECTOARE VERZI! VREM UN ORAȘ VERDE!
Toate aceste mesaje le vom transmite autorităților pe parcursul MARȘULUI VERDE!
VERDE este culoarea naturii, a ierbii, a frunzelor, a copacilor. VINO îmbrăcat ÎN VERDE sau cu o banderolă verde ca să fim cât mai vizibili!
VINO CU MESAJELE TALE către autorități – scrie-le sau strigă-le alături de noi!
ANUNȚĂ PRESA despre MARȘUL VERDE!
TE AȘTEPTĂM!”
Sperăm că vom fi între 100 și 300 de oameni la acest marș. Vom avea bannere și plancarte cu mesajele noastre. Vom avea baloane verzi și ne vom îmbrăca în verde. Vom mărșalui cu mic, cu mare pâna la Primăria sectorului 3 și ne vom cere dreptul la aer curat și dreptul la viață. Vom fi simbolul celor care vor să salveze zonele verzi ale Bucureștiului și ale Sectorului 3.
“Conform reglementarilor OMS, fiecare locuitor trebuie să beneficieze de o normă de 50 m2 spațiu verde pe cap de locuitor. Uniunea Europeană a reglementat 26 m2 pe cap de locuitor.
Câți metri pătrați are un locuitor din Sectorul 3? Exact 26 m2 (vezi mai jos), ca norma europeană, conform dlui. primar…care este. Vezi mai jos, textul copiat de site-ul Prim. Sect. 3.
La nivel de București, media este de 16,38 m2, cu mult sub norma europeană.
Întrebare pertinentă: în acest calcul, al Primăriei Sector 3, s-au considerat și următoarele spații verzi:
– halca din IOR 120.000m2,
– Parcul Brâncuși 17.000m2,
– Ilioara 50.000m2,
sau nu? Pentru că, adunate, însumează 187.000m2 (!).
Conform datelor oficiale, numarul de locuitori din sectorul 3 este de 473.114 (http://www.primarie3.ro/sec…/date-geografice-si-demografice/), ceea ce înseamnă că, prin aceste retrocedări (=jefuiri ale sectorului!), se fură fiecarui locuitor 0,4m2 de spațiu verde.
Am putea să-l întrebam oficial pe dl. primar, cum stau treburile.
!!! UPDATE 13.05.2019: în timpul mandatului lui Oprescu, Sect. 3 era codaș (de ce oare???), pe locul 4 din 6, cu 16,27 m2 pe cap de locuitor (!) Sursa aici: http://www.b365.ro/capitala-are-2321-mp-spatiu-verdecap-de-locuitor-pe-primul-loc-sectorul-1-pe-ultimul-sectorul-2_78572.html?fbclid=IwAR2crFCtluG9cw3PXJWR3yWhaf9uqLWa49GIYal5fA51odijYV4PB60x0nU „
De pe grupul de FB Salvați Parcul Brâncuși
Orice ajutor în a promova marșul și dorința noastră este binevenit.
Mulțumim! Gardienii Parcului Brâncuși