Nu îngropați parcul Pantelimon!

Nu îngropați parcul Pantelimon!

USR București solicită de urgență Primăriei Sectorului 3 să stopeze îngroparea parcului Pantelimon. Solicităm de asemenea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu să intervină de urgență, să oprească distrugerea spațiului verde, a aleilor și a mobilierului stradal și, nu în ultimul rând, să-i sancționeze pe cei vinovați. Există deja plângeri depuse de Octavian Berceanu, consilier municipal USR, la DIICOT, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, la Direcția Generală de Poliție Locală a Municipiului București și la Garda Națională de Mediu.

În ultimele trei zile, camioanele companiilor Primăriei Sectorului 3 au descărcat în Parcul Pantelimon sute de metri cubi de pământ și de materiale rezultate în urma lucrărilor de pe bulevardul Decebal. Nu s-a ținut cont nici de arbori, nici de stâlpii de iluminat, nici de bănci și nici de alei. Molozul a fost aruncat fără discernământ și s-a creat o movilă de pământ care acoperă o suprafață semnificativă din parc.

Octavian Berceanu, consilier municipal USR, și Ana Galbenu, consilier local USR Sector 3, au solicitat celor responsabili să prezinte o autorizație de construire, un aviz de mediu sau orice document justificativ. Nimeni însă, nici de la Primăria Sectorului 3, nici de la Primăria Capitalei, nici de la societatea de construcții, nu a oferit vreun astfel de document. Mai grav, nici Poliția Locală și nici Garda de Mediu nu au reușit să obțină vreo dovadă că ceea ce se întâmplă în Parcul Pantelimon are acoperire legală.

”Este o abuz incalificabil, o situație pur și simplu fără precedent. Ceea ce se întâmplă în parcul Pantelimon este o crimă cu premeditare la adresa spațiului verde și a banului public. Iar primarul PSD Robert Negoiță și compania pe care a înființat-o sunt primii vinovați. Au fost îngropate efectiv bănci și alei plătite din banul public. Au fost îngropați arbori de zeci de ani și nimeni nu spune în baza cărei autorizații. Au fost și de la Poliția Locală de la Capitală și de la Sector 3 și de la Garda de Mediu București, dar nu au luat nicio măsură. Consider că vinovații pentru acest abuz incredibil trebuie să fie sancționați imediat și trebuie puși să plătească aducerea parcului Pantelimon la starea inițială. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci oricne va putea face orice cu spațiul verde din București”, a declarat Octavian Berceanu.

Cu această acțiune, Robert Negoiță și-a arătat adevărata față. Noi, USR, am spus de la bun început că primarul sectorului 3 doar mimează preocuparea pentru spațiul verde. Am spus-o și când se discuta PUZ-ul de sector, și când a apărut problema cu Parcul Brâncuși. Avem acum încă o dovadă. Dacă însuși primarul tolerează ce se întâmplă aici, în parcul Pantelimon, ce pretenții mai putem avea de la diverși investitori privați. Este o bătaie de joc nu doar la adresa spațiului verde, ci o bătaie de joc la adresa bucureștenilor. Trăim într-un oraș plin de betoane, în care Robert Negoiță îngroapă orice palmă de spațiu verde pe care o găsește”, a declarat Ana Galbenu.