USR luptă pentru parcuri europene

De câțiva ani în Sectorul 3 se desfășoară un adevărat război împotriva spațiilor verzi. Deși clamează titulatura de Sector Verde, actuala administrație a distrus sistematic hectare întregi de parcuri și grădini.

Problema parcurilor retrocedate devine din ce în ce mai acută. Între anii 2005 și 2011 s-au făcut o serie de retrocedări, pe baza unor acte de moștenire controversate, a mai multor parcuri din sector: 10 hectare din parcurile IOR,  Brâncuși, Toboganul de Ciment și altele. Cele 10 hectare din parcul IOR s-au umplut de gunoaie, iar în parcul Brâncuși primăria a dezafectat toate locurile de joacă unde investiseră bani publici acum câțiva ani. Deși legea prevede că nu se poate construi pe spațiile verzi amenajate, indiferent de forma de proprietate a terenului, noii proprietari caută tot felul de mijloace prin care să se apuce să construiască.

De 3 ani de zile ne luptăm în consiliul local și în instanțe, să protejăm spațiile verzi din Sectorul 3. Normele europene prevăd un minim de 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor și totodată ca fiecare locuitor al orașului să aibă un parc la o distanță de cel mult 15 minute de mers pe jos. Noi suntem departe de a îndeplini aceste standarde, iar pentru calitatea aerului situația este și mai gravă. Comisia Europeană a declanșat procedura de atenționare oficială a depășirii pragurilor de poluare ce afectează sănătatea oamenilor din mai multe orașe, printre care și București.

Solutiile USR:

1. Realizarea unui registru al spațiilor verzi, care să evidențieze toate terenurile amenajate ca spații verzi, indiferent de forma de proprietate sau tipul cu care sunt trecute în planurile de urbanism.
  2. Actualizarea planurilor urbanistice pentru a evidenția toate spațiile verzi din sector.
  3. Exproprierea sau răscumpărarea  zonelor verzi retrocedate la un preț corect, având în vedere că pe acele terenuri nu se poate construi legal. În acest sens USR a făcut deja demersuri în Parlament și a modificat legea exproprierii pentru ca spațiile verzi să fie considerate terenuri de utilitate publică.
  4. Identificarea unor terenuri noi în sector unde se pot amenaja parcuri care să deservească atât cartierele existente, cât și noile dezvoltări imobiliare. Astfel, am propus un proiect de realizare a unui nou parc în cartierul Vitan și susținem demersurile cetățenilor din zona străzii Brățării de amenajare a unui parc în cartierul lor. Considerăm că și o parte din marele teren viran dintre Biblioteca Națională și strada Nerva-Traian ar putea fi amenajat ca spațiu verde.
  5. Modificarea regulamentelor de toaletare a copacilor și mărirea amenzilor pentru firmele care încalcă aceste reguli.

Europarlamentarii Alianței USR-Plus vor lupta să aducă Sectorul 3 și Bucureștiul la standardele europene. Pentru că Sectorul 3 este european, iar cetățenii Sectorului 3 sunt cetățeni europeni.

Locuitorii din cartierul VITAN ar putea avea aici un parc. Primăria sectorului 3 însă refuză.