Proiecte ratate cu bani europeni pentru București: putea fi altfel

Proiecte ratate cu bani europeni pentru București: putea fi altfel

Editorial scris de Cristian Ghinea

Afacerile europene nu sunt numai despre diplomație, politicile europene nu sunt despre sindrofii și evenimente la costum și cravată, politicile europene sunt despre lucruri concrete care schimbă în bine viața cetățenilor Uniunii. Politicile europene sunt despre cum folosim noi mai bine poziția de membru UE ca să schimbăm țara asta, să o modernizăm. Uniunea Europeană este despre respectarea unor valori comune, despre respectarea statului de drept ,dar și despre combaterea sărăciei, debirocratizare, despre protejarea mediului. Despre calitatea vieții în orașele și satele noastre.

Uniunea Europeană nu este la Bruxelles sau Strasbourg, este aici, în Sectorul 3, este în tot Bucureștiul, în toată România.

Reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 3, cu zeci de milioane de euro, este politică europeană. Uniunea Europeană ne dă acești bani, peste 50 de miliarde de euro de la aderare, pentru a dezvolta real România. Dar depinde și de noi cum folosim acești bani.

Bucureștiul are la dispoziție de ani de zile peste 180 de milioane de euro pentru refacerea rețelei de termoficare, dar Primăria nu a reușit să facă un proiect concret pentru a primi banii.

Uniunea Europeană a pus Bucureștiului la dispoziție 120 de milioane de euro pentru lucrări de reabilitare a cuvei râului Dâmbovița, lucrări care ar fi permis crearea de noi spații verzi, piste de biciclete și console pietonale peste Dâmbovița.

Bucureștiul are de ani de zile la dispoziție milioane de euro pentru a face piste de biciclete, au trecut mai bine de patru ani de la începutul actualei perioade de finanțare, iar autoritățile au ignorat banii gratis, de la UE, și acum vor să cheltuie bani de la bugetul național pentru aceste proiecte. Numai aceste ultime două proiecte amintite, combinate, au potențialul de a schimba radical calitatea vieții oamenilor din Sectorului 3.

Banii veniți de la Bruxelles sunt gratis, dar sunt legați de reguli stricte de folosire și sunt greu de fraudat. Aceasta este explicația pentru care nu vedem realizate încă aceste proiecte.

Fără hoție și fără incompetență, Sectorul 3 poate ajunge departe. Prin politici europene concrete, cu bani europeni concreți.