Bugetul participativ, propus de USR, este dreptul cetățeanului european din Sectorul 3

Bugetul participativ, propus de USR, este dreptul cetățeanului european din Sectorul 3

În secolul internetului, când informațiile sunt disponibile destul de rapid, modul în care sunt cheltuiți banii publici rămâne un mister pentru mulți cetățeni. Prezentat într-un format rigid și birocratic, ascuns printre meniurile unei pagini de internet știute doar de câțiva angajați ai primăriei, bugetul orașului sau sectorului este o necunoscută pentru probabil 99,99% din cetățeni.

Dacă mai adăugăm și faptul că dezbaterile pe buget se fac în timpul zilelor lucrătoare și la ore când este greu să pleci de la job, înțelegem cât interes are administrația locală pentru a face cunoscut cetățenilor modul în care sunt cheltuiți banii lor.

Rezultatul? Vedem borduri schimbate o dată la doi ani, în timp ce străzile rămân mai departe pline de gropi. Vedem copaci betonați până la rădăcină, în timp ce spațiile verzi dintre blocuri dispar. Avem în continuare un trafic sufocant, în timp ce pistele pentru biciclete sunt trasate doar pe hârtie.

Cum funcționează mai exact Bugetul Participativ? Pe o platformă online pusă la dispoziție de primărie, cetățenii propun proiecte prin completarea unui formular. Apoi tot cetățenii votează online proiectele preferate. Primele 10 proiecte, în ordinea numărului de voturi primite, sunt implementate de către primărie. Proiectele pot fi propuse și votate de orice cetățean din Sectorul 3.

Obiectivul general al procesului de bugetare participativă este atingerea următoarelor deziderate:

  1.       Dezvoltarea unui cadru eficient de dialog între administrația publică locală, cetățeni, asociații, fundații și societăți comerciale pentru găsirea soluțiilor optime pentru problemele orașului;
  2.       Creșterea implicării în viața comunității: procesul încurajează cetățenii să identifice preocupările personale cu binele comun, să înțeleagă complexitatea problemelor comunității și să furnizeze soluții, să-și dezvolte abilitățile participative;
  3.       Adaptarea politicilor publice la nevoile oamenilor cu scopul de a crește nivelul calității vieții în oraș;
  4.       Transparentizarea activității administrației publice locale, modernizarea administrației, responsabilizarea aleșilor locali, eficientizarea cheltuirii banului public, implementarea guvernării deschise.
  5.       Stimularea democrației participative și dezvoltarea leadership-ului în comunitate.

În 2018, pentru prima dată în Sectorul 3, la inițiativa consilierilor locali USR, cetățenii au putut face acest exercițiu al implicării directe. Aceștia au depus peste 70 de proiecte și s-au înregistrat câteva mii de voturi. Au fost și minusuri, ca de exemplu faptul că platforma online de depunere și votare a proiectelor nu a fost cea mai prietenoasă, iar promovarea din partea primăriei a acestui instrument a fost minimă. La partea de derulare a proiectelor căștigătoare se putea mai multă transparență din partea Primăriei Sector 3.

În 2019 consilierii locali USR au depus din nou proiectul de Buget Participativ, care urmează să fie votat la finalul lunii curente. Una din cele mai importante îmbunătățiri este implementarea unei platforme online cu o interfață mult mai prietenoasă pentru depunerea și votarea proiectelor. Totodată, se impune transparență din partea primăriei privind implementarea proiectelor, graficul de execuție și finalitatea acestora.

Bugetul Participativ este mai mult decât suma proiectelor depuse și votate. El este un mecanism prin care cetățenii învață să se implice activ în modul de cheltuire a banilor publici, participând la administrarea sectorului și orașului. Primăria trebuie să organizeze dezbateri și consultări în cartiere, în zilele în care cetățenii sunt acasă, și trebuie să prezinte bugetul către cetățeni într-o formă deschisă și ușor de înțeles.

Cetățenii Sectorului 3 sunt cetățeni europeni și au tot dreptul să decidă cum se cheltuiesc banii publici!