25 noiembrie, Ziua Internațională pentru eliminarea Violenței asupra Femeilor

25 noiembrie, Ziua Internațională pentru eliminarea Violenței asupra Femeilor

25 noiembrie este Ziua Internațională pentru eliminarea Violenței asupra Femeilor, stabilită prin rezoluție de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a comemora asasinarea a trei dintre surorile Mirabal în anul 1960, în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo din Republica Dominicană.

Violența împotriva femeilor este cea mai răspândită formă de încălcare a drepturilor omului și se întâmplă în orice mediu: acasă, pe stradă, la muncă, în spitale sau în tabere de refugiați. Se întâmplă pe întreaga planetă, indiferent de rasă, etnie vârstă, mediu de proveniență, venit sau nivel de educație.

Parchetul General, în raportul de activitate referitor la anul 2016, „Atrage atenţia numărul mare de infracţiuni grave comise între membrii familiei (omor, viol, loviri sau alte violenţe şi vătămare corporală), ceea ce impune cu necesitate acţiuni de prevenire din partea autorităţilor şi a organizaţiilor neguvernamentale”.

Din datele Inspectoratului General de Poliție reiese că numărul faptelor încadrate la articolul 193/NCP din Legea 217/2003 pentru prevenire și combaterea violenței în familie, crește an de an, reprezentând jumătate din numărul faptelor penale sesizate: 15705 în 2015, 18500 în 2016, 20283 în 2017 și 13200 în primele 7 luni ale anului 2018.

Asociațiile care se ocupă de victimele violenței domestice atrag atenția că numărul acestora poate fi mult mai mare deoarece nu sunt reclamate la poliție. Multe dintre femeile abuzate nu își cunosc drepturile și nu știu ce trebuie să facă în cazul în care sunt supuse tratamentelor violente.

În România violența domestică este una dintre cauzele principale de deces în rândul femeilor. Cheltuielile totale ale statului legate de combaterea violenței domestice și de gen reprezintă 9,6% din PIB, în timp ce la nivel european acestea se ridică la 2,5% din PIB.

Violența domestică pare a fi un subiect tratat superficial de statul român. Educația este unul dintre factorii importanți prin care se poate realiza o schimbare. Este important ca româncele să își cunoască drepturile și să apeleze la ajutor de specialitate: poliție, psiholog, avocat.

În februarie 2018, senatoarea USR Florina Presadă a depus o inițiativă legislativă pentru introducerea brățării electronice drept măsură obligatorie de monitorizare a respectării ordinului de protecție a victimelor violenței în familie, soluție preluată apoi și de proiectul promovat de Guvernul României.

Obligarea agresorului să poarte în permanență o brățară electronică, atunci când prin ordinul de protecție i s-a impus păstrarea unei distanțe minime față de victimă sau i s-a interzis accesul în anumite localități, reprezintă singura măsură care poate asigura atât monitorizarea în timp real a respectării interdicțiilor, cât și intervenția promptă a autorităților în situația încălcării acestora. Sistemul electronic de supraveghere va permite notificarea agresorului referitor la încălcarea ordinului de protecţie, alertarea victimei, precum şi solicitarea intervenţiei organelor de poliţie.