Seminar „Arborii Bucureştiului”

Seminar „Arborii Bucureştiului”

Filiala USR Sector 3 a organizat, pe data de 20 mai 2017, o întâlnire pe tema îngrijirii corespunzătoare a arborilor din sector la care au participat specialişti activi în acest domeniu şi cetăţeni, fiind abordat, în principal, subiectul intervenţiilor agresive care se fac asupra arborilor din sector şi care sunt denumite generic “toaletări”.

Diana Culescu, peisagist specializat în domeniul arboriculturii a subliniat faptul că termenul “toaletare” nu este unul ştiinţific, iar această practică este una relativ recentă, oferind mai multe detalii despre acest subiect: „Tăierile aplicate în coronamentul arborilor trebuie să fie operaţii tehnice de trei tipuri, respectiv de formare, întreţinere şi regenerare. Un arbore este capabil să se dezvolte adecvat în condiţiile unei reduceri a învelişului foliar de până la 30%, tăierile agresive ducând la mutilarea sa. De asemenea, orice tăiere creează o poartă de intrare pentru microorganismele care generează descompunerea, iar capacitatea de auto-vindecare a arborelui este influenţată de mărimea rănii produse.

Nicolae Iancu, managerul unei firme bucureştene de întreţinere a arborilor a precizat, de asemenea, că intervenţiile agresive asupra acestora sunt foarte dăunătoare subliniind faptul că „retezarea coronamentului arborilor nu este o practică sigură, întrucât dăunează arborilor şi le scurtează viaţa”.

Silvia Maţeicu, reprezentanta departamentului responsabil cu astfel de lucrări din cadrul Primăriei Sectorului 3 a insistat asupra faptului că cetăţenii sunt responsabili într-o mare măsură de intervenţiile de „toaletare” care au loc asupra arborilor prin faptul că depun un număr foarte mare de sesizări cărora primăria este obligată să le dea curs, în lipsa unui cadru legislativ adecvat.

Consilierii locali USR S3 prezenţi la eveniment (Ana Galbenu, Cezar Iacob, Mircea Galbenu şi Ionuţ Moldoveanu), vor urmări, în continuare, în activitatea pe care o desfăşoară în cadrul Consiliului Local al Sectorului 3 acest subiect pentru care primim, constant, numeroase sesizări de la cetăţeni.