Monitorizare lucrări Hala Laminor

Monitorizare lucrări Hala Laminor

Filiala USR Sector 3 a urmărit, încă de la început, unul dintre cele mai importante proiecte care se desfăşoară în perimetrul sectorului 3 pe care intenţionează să-l monitorizeze în continuare, inclusiv prin vizite la şantier. Este vorba despre „Revitalizarea Halei Laminor”, monument istoric de importanță națională, încadrat în categoria A. Hala Laminor, parte a complexului Halelor Malaxa, a reprezentat un punct important din programul USB pentru alegerile locale din 2016. La aceea vreme, Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, promova un proiect care ar fi distrus total monumentul, vizând construirea unui cartier de turnuri de 25 de etaje, sub pretextul dezvoltării unui parc ştiinţific. Ulterior, Primăria Sectorului 3 a renunțat la această abordare și a organizat un concurs de idei pentru revitalizara mai multor monumente bucureștene, prin care și Hala Laminor. Însă, având în vedere natura concursului, membrii Ordinul Arhitecților din România (OAR) au explicat că prin natura lui, concursul nu este unul de arhitectură care să ofere soluții reale, ci doar o inițiativă civică, care nu va contribui la regenerarea urbană a zonei și la „creșterea calității spațiului construit”.

În aprilie 2017, fără a lua în considerare nicio observație venită din partea USR, care în timpul campaniei electorale a pledat, constant, pentru transformarea Halei Laminor într-un spațiu cultural pentru organizarea festivalurilor și a altor evenimente culturale de anvergură, autoritățile locale au decis concesionarea a jumătate din spațiu, pe o perioadă de 50 de ani, unui investitor privat care să dezvolte aici un proiect imobiliar comercial. Pe cealaltă jumătate, Primăria Sectorului 3 a anunțat că dorește construirea unui parc științific. Rezultatul? Jumătate din zonă va fi deținută de un partener privat care va construi aici un centrul comercial, iar jumătatea deținută de Primăria Sectorului 3 va fi o zonă de agrement. Întrucât în cadrul unei dezbateri publice Primăria Sectorului 3 a anunţat, în cadrul unei dezbateri publice, că acest proiect este o prioritate pentru primărie în 2017, motiv pentru care consilierii USR Sector 3, au decis să facă, constant, vizite la faţa locului. Una dintre acestea a fost realizată de consilierul local Costin Dumitru, expert în urbanism şi membru în comisia „Organizare şi dezvoltare urbanistică, fond locativ şi arhitectură, protecţia, conservarea şi valorificarea monumentelor istorice” care a mers la şantier pentru a vedea care este condiția actuală a halei și pentru a discuta cu administratorul societăţii Administrare Active Sector 3 SRL, firma care are in administrare hala.

Halele Malaxa, proiectate în perioada interbelică de unul dintre cei mai renumiţi arhitecţi români, Horia Creangă, sunt monument istoric de importanţă naţională şi pentru că, aici, în anul 1928, a fost construită prima locomotivă Malaxa. Hala Laminor a fost achiziţionată în anul 2015 de către Primăria Sectorului 3, în urma unei tranzacţii în valoare de 2 milioane de euro.