Proiect – Interzicerea folosirii animalelor la circ

Ionuț Moldoveanu, consilier local USR în sectorul 3, a depus un proiect de hotărâre prin care a propus interzicerea spectacolelor oferite de circuri ambulante, caravane și trupe de artiși ambulanți ce folosesc dresuri de animale. Propunerea are în vedere deopotrivă animalele sălbatice, cât şi pe cele cele domestice și ar trebui să se aplice pe întreg teritoriul sectorului 3.

Pe lângă spectacole, se interzic, de asemenea, atât camparea cât și orice altă formă de publicitate în sector, nerespectarea prevederilor eventualei Hotărâri de Consiliu Local fiind sancționabilă cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 50.000 de lei, precum și cu obligarea contravenienților de a părăsi teritoriul sectorului 3 în 48 de ore.

Proiectul invocă încălcarea legislației naționale și a celei europene prin utilizarea de practici și metode inacceptabile, neomologate și nerecunoscute de vreun organism autorizat pentru asigurarea numerelor de dresaj din cadrul spectacolelor de circ. Pe lângă acestea, un alt motiv întemeiat pentru adoptarea unei astfel de hotărâri este evitarea unor cazuri similare tragicului incendiu care a avut loc la data de 12 ianuarie 2017, la Circul Globus şi în care şi-au pierdut viaţa 11 animale.

 

Stadiu proiect: neaprobat de Consiliul Local al Sectorului 3