Jurnal de consilier local – săptămâna 44

Jurnal de consilier local – săptămâna 44

Nu știu cum să zic asta fără să sune rău, dar îmi vine să plec într-un concediu pe o insulă pustie. Ajută la asta și vremea, dar într-o foarte mică măsură. Ca să nu continui în felul acesta, acum o să fac o pauză de cafea, poate mi se schimbă perspectiva și-mi revin. Gata, cafeaua și-a făcut efectul, viața nu e pustiu, în USR PLUS urmează alegeri și la Consiliul Local Sector 3 se întâmplă lucruri.

Luni: Pentru că joi urma o ședință de CL cu 32 de proiecte pe ordinea de zi, am petrecut timpul citind proiecte, notând cifre, date și formulând întrebări. După amiază am avut ședință în comisia de învățământ unde am dat aviz favorabil celor 4 proiecte de învățământ dual. Ca să vă faceți o idee în cazul în care nu sunteți chiar familiarizați cu noțiunea de învățământ dual, acesta este o formă de învățământ profesional și tehnic ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ. În cazul nostru de acum, Distrigaz Sud (susține 30 copii pentru meseria de instalator), Display Total Group (susține 25 copii pentru meseriile de tipăritor offset și legător), STB SA (susține 24 copii pentru meseriile de electrician de electromecanic) și Almarium Gusti (susține 2 copii pentru meseria de instalator).

Marți: Am început la ora 17 ședința în comisia de buget și am terminat-o la 21. Am avut 18 proiecte de discutat, analizat și avizat. Din cele 18 proiecte, 4 au primit aviz nefavorabil, printre care și rectificarea de buget. Ea trebuie făcută, dar nu în forma prezentată acum (care se baza în cea mai mare parte pe accesarea de noi credite, în condițiile în care execuția este undeva la 45%, adică banii alocați inițial anumitor proiecte nu vor fi cheltuiți anul acesta) așa că probabil săptămâna care vine vom avea o ședință extraordinară în care vom vota din nou rectificare de buget.

 

Miercuri: Am încercat să promovez proiectele de la bugetare participativă, așa cum am început săptămâna trecută, găsiți aici prezentarea pentru categoriile educație și cultură. Sunt 8 proiecte la educație (e competiție mare pe voturi acolo) și 3 la cultură. Dacă nu ați făcut-o deja, acum e mult mai ușor să-ți faci cont în platformă, să încarci o poza cu buletinul și să votezi. Mai sunt puțin peste  24 de ore în care mai puteți vota.

Joi: A fost ziua ședinței. O să vă spun că noi primim informări și răspunsuri la întrebările formulate înainte și în ședințele din comisii, primim răspunsuri zic, până la momentul începerii ședinței de consiliu. Uneori chiar în timpul acesteia. Și trebuie să fii atent tot timpul, că dacă îți scapă ceva și votezi neinformat nu-i bine. Ședința a ținut 7 ore lungi. După o ședință din asta eu mă simt, deși un privitor din afară n-ar zice că a fost așa greu, stoarsă de toată energia. Și nici măcar nu-s președinte de ședință sau lider de grup, să zici că m-am bătut personal în argumente cu inițiatorii de proiecte.

Nu pot să trec la vineri până nu vă spun și că unul din proiectele votate a fost acela de începere a procedurii de insolvență simplificată a societății primăriei Ordine Și Protecție S3, OPS 3 care nu-și mai putea continua activitatea în condiții de rentabilitate, având în vedere decizia primăriei, ca serviciile de monitorizare și pază să fie preluate de către Poliția Locală Sector 3 pentru unitățile de învățământ și de firme private de pază pentru centrele ce aparțin de DGASPC.  Am avut de ales între lichidare voluntară și insolvență. Lichidarea voluntară cu stingerea datoriilor ar fi presupus infuzia unui capital suplimentar de 2,2 milioane RON (aproximativ 450 de mii de euro). Până la urmă am ales să nu mai  folosim alți bani publici pentru lichidare, societatea a folosit deja în ultimul an și jumătate un capital de 4 milioane de lei din banii cetățenilor.

Vineri: Cu bateriile încărcate m-am apucat din nou de prezentat proiecte, aveți aici categoriile digitalizare, sport și protecția mediului. Avem 3 proiecte la digitalizare, 3 la sport și 3 la mediu. Sper că nu mai trebuie să reiau îndemnul la vot! Se poate vota un singur proiect de la fiecare categorie.

Sâmbătă: Ieri am avut o dimineață cu activități lumești (adică parastas pentru tata socru :D) și după amiază am făcut o plimbare prin sector. Mi-ar fi plăcut să vă spun că am mers cu bicicleta, dar n-am făcut-o. Poate mâine.

Duminică – azi, în timp ce scriam jurnalul acesta, am primit o veste extrem de proastă. Nu are legătură cu activitatea politică, e mult mai grav de atât. Aproape că nu mai pot respira, copilele mele și-au pierdut două prietene bune într-un accident de mașină azi noapte. Over and out!

Mai avem de parcurs 164 de săptămâni. Să fim bine!