Robert Negoiță propune pentru 2020 un buget general centralizat (buget local + buget instituții din subordine finanțate din venituri proprii și subvenții + buget credite externe + buget fonduri externe nerambursabile) de 1,332 miliarde de lei la venituri și 1,335 miliarde lei la cheltuieli. Sumele sunt mai mici cu 184 de milioane de lei la venituri și 198 de milioane de lei la cheltuieli, comparativ cu bugetul aprobat pe 2019. În ceea ce privește deficitul, acesta e prognozat la doar 2,4 milioane lei față de anul trecut când aveam estimate pierderi de 16,8 milioane lei. Mai jos, putem vedea distribuția procentuală a cheltuielilor, pe tipuri de buget:

Bugetul local

Bugetul local are anul acesta o pondere de 78,6% din totalul bugetului general, însemnând 1,1 miliarde de lei, în timp ce creditele externe și interne au pondere de 7,2% (109,3 milioane lei) iar bugetul instituțiilor 14% (212,7 milioane lei).

0 lei sunt banii din fonduri externe nerambursabile, la fel ca și anul trecut. Comparativ cu 2019, bugetul local este mai mic cu 57 de milioane de lei în timp ce bugetul instituțiilor este mai mare cu peste 107 milioane de lei anul acesta. Creditele au scăzut și ele în propunerea pentru 2020, de la 465 de milioane de lei în 2019 la 109,3 milioane acum.

Ca de obicei, banii pentru funcționare depășesc cu mult sumele alocate dezvoltării. Vorbim de 856,4 milioane de lei pentru funcționare, adică aprox. 78% și doar 327,7 milioane de lei pentru dezvoltare, adică doar 22%. Aceasta este doar o altă mostră a faptului că administrației PSD nu îi pasă de dezvoltarea sectorului. Spre comparație, banii alocați dezvoltării în Cluj sunt în valoare de 663,7 milioane de lei, cu peste 336 de milioane mai mult decât în Sectorul 3 și au o pondere de 43% din buget, aproape dublu procentului alocat de Negoiță.

Mai sus putem vedea cât revine din bugetul local de cheltuieli per cetățean, în propunerile de buget pe anul 2020 la Sectorul 3, 4, 6 și Municipiul Cluj-Napoca. În Sectorul 3, la o populație de aproape 473 de mii de locuitori și un buget de 1,184  miliarde de lei, avem 2.504 lei cheltuiți per cetățean. Suma este comparativă cu cea de la Sectorul 4 dar la cei din urmă avem o populație mai mică și un buget mai mic. Cu toate acestea, avem 2.584 lei cheltuiți per cetățean în sectorul colegului de partid al domnului Negoiță, Băluță.

VENITURI

Principalul finanțator al bugetului local este statul, banii ce vin de la centru fiind în pondere de 60%, adică 713,6 milioane de lei, din care 693,8 milioane de lei sunt cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit iar restul subvenții pentru cheltuieli descentralizate. În 2019, până la luna Noiembrie inclusiv (ultima execuție bugetară disponibilă) avem 600 de milioane de lei venituri de la centru, cu 113 milioane de lei mai puțin decât se previzionează anul acesta.

A doua sursă majoră de venituri la bugetul local este dată de impozitele și taxele pe proprietate, cu 166,2 milioane de lei și o pondere de 14%. Anul trecut au fost colectate la această categorie cu 4 milioane de lei mai puțin.

A treia categorie ce aduce venituri la bugetul local este dată de sumele primite de la UE în contul plăților efectuate, cu 102,2 milioane de lei și o pondere de aprox. 9%. Anul trecut s-au încasat de aici cu aprox. 47 de milioane de lei mai puțin.

Sumele defalcate din TVA au și ele o pondere de aprox. 9%, cu 108 milioane de lei previzionați pentru anul acesta.

Per total, veniturile previzionate pentru anul acesta sunt în valoare totală de 1,18 miliarde de lei, cu 37 de milioane de lei mai puțin decât execuția bugetară de anul trecut. Primăria condusă de administrația PSD nu ia nicio măsură pentru a spori toate celelalte categorii de venituri în așa fel încât, dependența față de banii ce vin de la stat să fie cât mai mică. Spre exemplu, veniturile din vânzări de bunuri și servicii sunt în valoare totală de doar 37,7 milioane de lei și au pondere de doar 3%. În Cluj, suma atrasă aici este aproape dublă.

CHELTUIELI

Din bugetul local de cheltuieli în valoare de 1,18 miliarde de lei, cei mai mulți bani se vor duce pe bunuri și servicii, adică 209,5 milioane de lei, ce reprezintă aprox. 18% din buget. Aici, din suma totală, peste 134,1 milioane de lei vor fi cheltuiți pe materiale și prestări servicii cu caracter funcțional și alte 21,7 milioane de lei pe alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare.

Cu un procentaj de aprox. 17% din bugetul local avem cheltuielile de capital, în valoare de 206,5 milioane de lei, adică mare parte din sumele pentru investiții. Raportat la bugetul general, suma este comparativă cu bugetul instituțiilor din subordine, de 212 milioane de lei. Practic, Robert Negoiță investește cât bugetul instituțiilor din subordinea primăriei.

Aproape tot 17% din buget se va duce pe rambursarea de credite, adică 196,5 milioane de lei, deși tot anul trecut au rambursat doar 57,4 milioane de lei. Potrivit registrului datoriei publice locale din 11.10.2018 (ultimele date disponibile), Primăria Sector 3 avea de rambursat nu mai puțin de 1.797.517.327 lei din credite și alte 148.390.095 lei pe dobânzile lor. Practic, fiecare cetățean al Sectorului 3 ar trebui să plătească în plus pe lângă ce plătește acum prin taxe și impozite, nu mai puțin de 4.116 lei. Dacă păstrează același ritm de rambursare a datoriilor de anul trecut, lui Robert Negoiță i-ar lua 31 de ani să plătească toate creditele, adică cetățeni ar plăti până în 2051 la ele!

În ceea ce privește aparatul primăriei, 16% din buget se va duce pe cheltuielile de personal, adică 190,8 milioane de lei. Dacă ne raportăm la organigrama din 2019, ce cuprinde 1.282 de posturi, vorbim de un venit anual brut per angajat, de 148.829 lei, adică 12.402 lei per angajat per lună.

Suma dată din bugetul local pentru instituțiile din subordine are și ea un procent de aprox. 14%, adică 170,8 milioane de lei.

Per total, deși bugetul alocat pe 2020 este de 1,18 miliarde de lei, execuția pe 2019 ne arată că s-au cheltuit doar 943 de milioane de lei, adică cu 75 de milioane de lei mai puțin. Toate aceste alocări ne arată că administrația PSD nu are criterii clare de prioritizare a cheltuielilor bugetare iar investițiile sunt neglijate constant.

CONCLUZII

Bugetul Sectorului 3 în valoare de 1,33 miliarde de lei a lui Robert Negoiță este unul nesustenabil și împovărat cu datorii mari, ce vor fi plătite tot de cetățeni. Mai mult, în loc să acceseze fonduri externe nerambursabile, ce sunt din nou pe 0, preferă să se împrumute, datoriile ajungând deja la 1,9 miliarde de lei.

Bugetul pe 2020 este dominat de angajări bugetare iresponsabile, în care 78% din bani se duc pe funcționarea administrației PSD, în timp ce Primăria nu face niciun demers pentru a diminua dependența de banii veniți de la centru, ce formează 60% din veniturile bugetului local.

Mai mult, Robert Negoiță nu respectă Legea 273/2006 privind finanțele publice locale și publică un buget fără programul de investiții publice, neconform, deși la art.41 din lege se precizează clar că lista obiectivelor de investiții trebuie să însoțească ca anexă, proiectul de buget local. De asemenea, la art. 26 alin. (2) se precizează foarte clar că bugetul cheltuielilor trebuie structurat și după clasificația funcțională, nu doar economică, adică și pe părți, capitole, subcapitole. Tot în aceiași lege, la același articol dar alin. (4)se precizează că numărul de personal și fondul de salarii trebuie aprobat distinct, prin anexă la buget, ori și aceasta lipsește în proiectul pus în dezbatere de Negoiță.

Această lipsă de transparență ne demonstrează că domnul Primar nu vrea să ne arate bugetul în detaliu, ascunzând probabil cheltuieli bugetare iresponsabile. Spre exemplu, dacă ne punea la dispoziție bugetul și după clasificația bugetară, puteam vedea cât costau anul acesta salubritatea, iluminatul public sau cât plătim pentru poliția locală.

Uniunea Salvați România prin consilierii locali ai săi nu va vota acest buget propus de PSD, lipsit de transparență și cu cheltuieli nejustificate, în care cetățeanul nu reprezintă o prioritate deși el este finanțatorul principal, ci doar un simplu contribuabil.